Elérhetők vagyunk még itt:

2012. szeptember 16., vasárnap

Mi fontos Herczeg Márknak?



Az Index szombati oldalán a Demokratikus Koalíció egyhetes éhségsztrájkja és az azt lezáró gyűlésen elhangzottak kapcsán, elsősorban ez utóbbi apropóján Herczeg Márk beszámolóját közölte az Index (legalábbis e blog publikálásáig, azaz vasárnap 13 óráig. Update: 16-a vasárnap, 15:19 a címlapon NINCS már semmi utalás a szombat délutánra...). Már a cím is magáért beszél: Gyurcsány nem halt bele az éhezésbe.

Tényleg csak az a lényeg, hogy túlélte Gyurcsány Ferenc az éhségsztrájkot? Ez lenne a legfontosabb, és már mehetünk is kávézni, hiszen a többi nem lényeg, az már nem érdekes, hogy valójában mit is mondott, miről is beszélt, illetve mi minden hangzott el Vadai Ágnes és Molnár Csaba beszédében?

Kétségtelen, a hangosítás szerencsétlen volt, visszhangzott a tér, alig lehetett hallani a beszédeket, az idősebb emberek sokszor kifakadtak, hogy nem hallják a szónokokat. De azért nem hiszem, hogy Herczeg Márk a rosszul halló szépkorúak közé tartozna.

Lássuk, mi szüremkedett át az eseményekből számára:
  1. Gyurcsány krisztusi pózban tetszelegve prófétai száműzetésből visszatér, és még egyes MSZP-s személyiségek is ott vannak a tömegben
  2. Vadai antifasiszta veszélyre hívta fel a figyelmet, ez megért Herczeg Márknak néhány epés megjegyzést pl. mindez „annyira húsbavágó volt, hogy megfagyott a levegő ezen a '44-es zord télen, és szinte hallani lehetett a nyilas sortüzeket”.
  3. Az éhségsztrájk soránvideoüzeneteken megszólaló közismert személyiségeket illetően elég volt annyi, hogy „Az egyiken Vágó István földöntúli logikával megállapította, hogy a médiafigyelem a kezdeményezők igazát támasztja alá.”
  4. Molnár Csaba beszéde számára ennyi: „Molnár Csaba, Gyurcsány padavanja azt részletezte, hogy az egyhetes léböjtkúra (kiem. tőlem) után most már jobban megértik a szegényeknek azt a szenvedését és nyomorát, amibe az elmúlt két évben kerültek. Olyan lelkesen beszélt, hogy azt a tendenciát látva, hogy először egy avasi lakótelepre, majd a Kossuth téri sátrakba költöztek, csakis arra tudtam gondolni, hogy a 2014-es kampányt már egy dögkútban fogja átvészelni”.
  5. Gyurcsány Ferenc beszédéből ugyancsak sajátos preferencia alapján készített beszámolót: „Mostani beszédében szinte rebootolta az őszödi beszédet, és felhozta 2006-ot, amikor is hiába próbálkozott, nem sikerült szembe néznünk önmagunkkal. Így magyarázta el, hogy nem a politikusoké az ország, hanem a népé: >Maguké az ország, nem a miénk az ország, én egy vagyok maguk közül, Csaba és Lendvai Ildikó is egy maguk közül, miénk ez az ország<”, kiragadja, hogy vitatható történelmi párhuzamot vont az amerikai polgárháborúval, és kéjesen utal arra, hogy 2006 és2009 között Gyurcsány volt a miniszterelnök. And so on.
  6. A beszéd egyik lényegét illető összefogás így jelenik meg Herczeg Márknál: „Gyurcsány boldogan jelentette be, hogy két év után végre az MSZP is biztosította a támogatásáról, és a Szolidaritás is meghívta az október 23-i tüntetésre. Ez valóban mérföldkő a párt történetében, hiszen a szolidaritásosok (és a többi párt is) eddig mindig rászóltak a DK-sokra, hogy ne lobogtassák a zászlójukat civil tüntetéseken, mert Gyurcsány szerintük lejáratja az ügyüket. Ezért miután Gyurcsány beszámolt a nagy összeborulásról, nekiment a többi pártnak azok >finnyásságáért< és >vélt vagy valós személyes sértettségéért<.”
  7. És végül utal a 23 millió romános valamikori kitételre, a határon túli szavazatok fideszes becsatornázása kapcsán.

Hát nem tudom, abból amit hallottam lényegesen árnyaltabb kép alakult ki bennem a beszédekről, és legkevésbé sem ilyen kicsengéssel. Szó volt például arról Gyurcsány beszédében, hogy a politikai rendszer alakulása nem olyan, mint valami istenátka, hanem az befolyásolható a felelős választói magatartással. Csak az teheti a választót felelős választóvá, ha tudatára ébred a véleménye fontosságára, ha odafigyel arra, hogy melyik párt mellett teszi le a voksát. Mert a voksával az országa, az országunk sorsáról dönt.
Beszélt arról is, hogy a jelenlegi helyzet az ország, mindannyiunk hazájának pusztulása felé vezet. Ennek megakadályozása összefogással, a demokratikus erők összefogásával valósulhat meg. Amelyik mozgalom, vagy politikus ennek gátat vet személyes ellenszenv vagy sértettség miatt, az az ország túlélése ellen játszik. Emiatt szólt a határon túli választókhoz is, lévén szavazójoggal felruházott, ám döntésük súlyát közvetlenül nem viselő állampolgárok. Előbbiek miatt volt kellőképp jó jel számára a Szolidaritás és az MSZP jelzése. (Tegyük mindjárt hozzá: az MSZP jelzése furcsán egybecseng Gyurcsány miniszterelnök jelöltségtől való távolmaradásának bejelentésével). Mondott még egyebet is, ám a szövegből most csak abból tudtam felidézni, amit értettem, és amely így is gyökeres ellentétben áll Herczeg Márk tapasztalataival, illetve egészen eltérő megvilágításával.
Vadai szavai aligha lehetnek a zsidózás és cigányozás közismert mértékének ismeretében felesleges és bérrettegőként megbélyegezhető megnyilvánulások, szemben azzal, ami Herczeg Márk írásából tükröződik. Felhívnám Herczeg Márk figyelmét arra a történészi vitára, amely a sajtóban a Horthy éra megítélése kapcsán folyik, talán segítene a veszélyérzetének átértékelésében az ott közölt pro és kontra érvek.
Bíztatom az olvasót, és persze Herczeg urat is, hogy lehetőség szerint olvassa vagy hallgassa meg a beszédeket újra, lehetőségei szerint.

Úgy gondolom, természetes lenne egy újságírónak az elv, hogy a hír szent, a vélemény szabad, mindenesetre minthogy a rendezvényről az Index egyéb beszámolót nem közölt, arra kell gondoljak, ez nem puszta véleményközlés, hanem egyben híradás is volt.

Természetes az is, hogy sok ember számára nagggyon pozitív, ami a jelen kormányzat tevékenységének gyümölcse, olyannyira akár, hogy elveszítsék a hír és a vélemény közötti különbségtétel képességét. Fáj, ha ilyen vélekedés újságírók között is megjelenik.


1 megjegyzés:

  1. Azért csinálják ezt, mert ez van kiadva. Nagyon félelmetesnek tűnik ma egy újságírónak, hogy netalán nem lesz coool, amit ír, hanem csak száraz tényközlés. Gyurcsánnyal kapcsolatban ez meg százszorosan igaz. Gyurcsánynál kényszeres működés van. Azt kell nézni, hogy kinél, milyen negatív emberi tulajdonságok fedezhetőek fel, hogy öltözködik, gesztikulál, de ha nem elég nevetséges, akkor gyártani kell valamit, amin röhög a nép.

    VálaszTörlés