Elérhetők vagyunk még itt:

2012. augusztus 25., szombat

LMP és a többiek: most nem lehet más a politika

Közhelynek számít ma, hogy az Orbán-kormány leváltása nem lehetséges a demokratikus ellenzéki erők összefogása nélkül. Az is közhely, hogy a demokratikus ellenzéki erők szétforgácsolódtak, egyik-másik ezért-azért nem kíván választási szövetséget, mert - hja kérem az önbizalom határtalan - majd egymaga is képes lesz megdönteni a Fidesz autoriter hatalmát.

Nem fog menni. Nem fog menni, nem. Amint arról korábbi bejegyzésemben írtam, a ki kell zavarni a közös homokozóból azt a kölköt, aki nem képes közös játékra, tönkreteszi mindazt, amit a többiek építettek, erőszakoskodik és gúnyos vigyorral képén osztja az észt.

Lehet más ma a politika, mint akkor, amikor az LMP megalakult és ezt az egyébként kulcsfontosságú gondolatot mottóként választotta? Ma nem. Ma a politika nem normális mederben zajlik, ma azok az elvek, amelyek a tisztán parlamenti viszonyok között működnek csődöt mondanak a kétharmaddal rendelkező Fidesz-KDNP diktátumain.

Ma egy politika lehetséges, az összefogásé, amely a demokratikus viszonyok helyreállítását célozza. Az egy politika "nem lehet most más". Ha sikerül megtörni a Fidesz hatalmát és stabilizálni a demokratikus államrendet, újra értelmet nyer a mottó, és akkor viszont újra értelmet kell nyernie, mert okkal került ez a jelmondat elő 2008-2009-ben.

Jelenleg az egységfront kialakítása a cél, amelynek egy célja van, a Fidesz hatalmának megdöntése, majd szakértői kormányzás és az Alaptörvény szükséges mértékű kijavítása azért, hogy többé ne történhessen meg az, ami 2010 óta történik.

És a "nem lehet más a politika" egyként kell vonatkozzék mindazon pártokra, akik a demokratikus rendszer visszaállítását szeretnék, így az MSZP sem lehet más politikájú, és a DK sem, és semelyik kis mozgalom sem, amely el kíván indulni a választásokon, 2014-ben. Vagy előbb? 

Ébresztőt kell fújni a nem orbáni jobboldalnak: Orbán hatalmi rendszere nem jobb, nem jobb, mint a balliberális kormányok voltak, mert az ország vesztét hozhatja el. A konzervatív jobboldal nem találhatja meg magát vagy tükörképét Orbán rendszerében, mert az a bolsevizmussal rokon.

Nem lenne szabad kizárni az esélyét egy előrehozott választásnak, bármikor úgy gondolhatja Orbán, hogy lépnie kell, mert a népszerűségvesztés 2014-re szétforgácsolhatja pártja támogatói bázisát. És ha akkorra nem lesz meg az EGY erő, akkor újabb négy év vész el. És négy év egyre mélyebb parancsuralmi kormányzás az országot további évtizedekkel teheti tönkre.

Nem szabad hagyni, nem szabad engedni a széthúzásnak, ma egy fő ideológia lehet, a "dezorbanizálás", és ennek sikerét követően helyreállnak a normális politikai viszonyok.

Kapcsolódó bejegyzések:

A Fidesz után 1. A Fidesz hatalmának megtöréséről

A Fidesz után 2. A köztársaságról és Magyarországról, valamint az Alaptörvényről és az összefogásról 

A Fidesz után 3. Az alkotmányos rendről

2 megjegyzés:

  1. Ez így teljesen igaz, csak arra is kell gondolni, hogy mi lesz akkor, ha oké, sikerül megverni a Fideszt? Hogy itt azután is jól működő, tartós kormányzás legyen, már most kéne leülni egymással, hogy ki mit akar? De a pártok egyelőre még maguktól se mindig tudják, szóval jelenleg csak összeveszés lenne a vége, a szavazók elfordulása, egy győzelem esetén pedig széthúzás, önmaguk megverése, ami után a Fidesz kárörvendve térne vissza, fényes győzelmi pompával. Lehet, hogy rövid távon (kis túlzással) bármi jobb lenne, mint a Fidesz, de hosszú távon mi érné meg jobban?

    (A 4-es metrót is mióta várjuk, akár már most megnyithatnák, csak éppen lehetetlen lenne fenntartani. Metrónk végre lenne, én is borzasztóan örülnék neki - de a város meg csődöt mondana. Melyik a jobb?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arról, hogy mi lenne, minek kellene lennie a Fidesz legyőzését követően, a többi bejegyzésben adok javaslatot, kb. azzal, hogy ez "emberfeletti" (a jelen közállapotokat meghazudtolóan kompromisszumkész) politikai munkát igényel. A győzelem célja az kell legyen, hogy olyan rendszer álljon elő, amelyben akár a Fidesz is visszatérhet , de többé ne legyen képes azt tenni a rendszerrel amit most tett.

      Úgy látom, hosszú távon is az érné meg, ha a Fidesz hatalma megtörne, visszatérhetne a politikai (és minden egyéb) normalitás. Fájdalmas arra gondolni, hogy a "normális Magyarországért" jelmondat milyen kudarcra vezetett 2010-ben (egyéb dolgok mellett).

      Törlés