Elérhetők vagyunk még itt:

2012. augusztus 17., péntek

Csintalan megvenné a Népszabadságot


Amint az Magyar Nemzet Online néhány szavas tudósítása írja, Csintalan Sándor megvásárolná a Népszabadságot. Amint idézik, a sajtó pluralitásában hisz, és ez az az érték, amely miatt lépnie kell.

Csodás ezt hallani. A sajtó pluralitásába vetett hit és Csintalan, mint a plurális és részlehajlást nem ismerő HÍR Tv műsorvezetője.
Talán illik mindez abba a képbe, amely a sajtó helyzetét mára jellemzi, s amely - láthatóan - még mindig nem elégíti ki a mára szinte teljes médiauralmat gyakorló, a kormánnyal, vagy az attól radikálisabb irányokban elhelyezkedő hatalmi csoportosulásokat.

Azt, hogy a fideszes világgal szembenálló, de emellett mégis viszonylag kiegyensúlyozott és népszerű sajtóorgánum zavarhatja a képet, gondoljunk itt elsősorban arra, hogy a gyártás finisében levő választási rendszer „finomságai”, valamint a választás előtti közhangulatot befolyásolni képes sajtó milyen veszélyeket rejthet, nem kell részletezni. Még a végén az ellenzéki összefogás (ha lesz ilyen) eljuttathatná híreit, közleményeit az ország minden zugába! Még a végén figyelmeztetné a regisztrációra a szavazókat! Kell ez?

Az egy kézen megszámolható, a kormánnyal kritikus hangon megszólaló sajtó gyengülőben.
A Klubrádió pusztítása, kivéreztetése folyamatos, pedig mára már nem is országos terítésű „termék”. Mindenesetre így is dögrovásra kell venni. Bármiféle csűrcsavari, a jogalkalmazást megcsúfoló, a jogállamiság maradékát is romboló eszközzel igyekszik a Médiahatóság széjjelmetélni.

A Népszabadság viszont országos elérhetőségű napilap, nem lehet olyan egyszerűen taccsra vágni, finomabb módszerekkel kell hozzányúlni. Úgy kiéheztetni a hirdetési bevételekből, amint a Klubrádiót, nem lehet. Terjesztési körét nem lehet csak úgy, lejáró szerződésekre hivatkozva visszavonni. Megvenni viszont lehet.
Már korábban is az a szóbeszéd járta, hogy a Ringier és az Axel-Springer összeolvadásának a feltétele az, hogy a Népszabadság helyzete veszítsen stabilitásából, és így tulajdonosváltás címén nyíljon mód a tartalmi befolyásolásra. Ennek a partinak része lehet Csintalan Sándor felbukkanása és ezt igyekszik eladhatóvá tenni a plurális sajtó iránti megbonthatatlan elkötelezettsége emlegetésével. Beh’ szépen is hangzik ez majd a kormánypártot támogatók szájából! Idézhető lesz, „hiszen Csintalan a volt MSZP-s egy pluralista lapot csinál”, „hiszen egy balos elkötelezettségű (sic!) ember venné meg a Népszabadságot, hát mi köll még a pluralista népszabihoz?”.

Csak remélni tudom, hogy ez az akció megfeneklik, és kormánytól független napilapnak megmaradhat a lap.

(Lábjegyzetbe: már ha létezik a jelen rendszerben olyasmi, hogy kormánytól független, hiszen a támogatás megadása vagy elvonása csak egy lehetséges eszköz a lapok befolyásolására, ott van még a reklámpiac befolyásolása, a lejáratós, alávágós hatalmi arrogancia, amely az orgánum létét fenyegetheti.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése